Mé zdraví je priorita

Domů » Slovník pojmů » Mé zdraví je priorita

Význam

Péče o vlastní fyzické a psychické pohodu a blaho je nejvyšší prioritou v životě. Obsahuje fyzické zdraví – pravidelná strava, dostatek pohybu a kvalitní spánek, dále psychické zdraví – zvládání stresu, budování zdravých vztahů a vyhledávání pomoci v případě potřeby, prevenci – pravidelné kontroly u lékaře a včasné řešení zdravotních problémů a dále vědomé naslouchání svému tělu a duši – respektování vlastních potřeb a limitů.

Prioritizovat zdraví znamená pro muže znamená pravidelně se hýbat a udržovat si zdravou váhu, dodržovat vyváženou stravu bohatou na živiny, dostatek spánku a zvládání stresu, vyhýbat se kouření a nadměrnému pití alkoholu, pravidelně se podrobovat preventivním lékařským prohlídkám a včas řešit zdravotní problémy, pečovat o své duševní zdraví a vyhledat pomoc v případě potřeby.

Ženy pečují o sebe fyzicky i psychicky, aby žily naplno a s energií, ať už v roli matky, partnerky, kamarádky nebo v profesním životě. Základem je pravidelný pohyb, zdravá strava, dostatek spánku a preventivní prohlídky, péče o duševní pohodu, relaxace, vyhýbání se stresu, pochopení potřeb ženského těla, péče o intimní zdraví, pozitivní vnímání sebe sama a budování zdravého sebevědomí.

Vztah k Work-Life Balance

V kontextu work-life balance znamená, že je třeba klást důraz na fyzickou i psychickou pohodu a dbát na to, aby práce nebyla důležitější než zdraví a osobní život. Klíčové je zahrnuje nastavení zdravých návyků – dostatek spánku, zdravá strava, pravidelný pohyb a relaxace, stanovení hranic – jasné oddělení pracovního a osobního času a odmítnutí práce mimo pracovní dobu, dále delegování úkolů – nepřebírat více zodpovědností, než je možné zvládnout, a delegovat úkoly, které je to možné. Vyhledání podpory – v případě potřeby vyhledání pomoci od kolegů, nadřízených nebo odborníků na duševní zdraví.