Cítit se dobře

Domů » Slovník pojmů » Cítit se dobře

Význam

Termín cítit se dobře znamená prožívat stav pohody a spokojenosti. Zahrnuje fyzickou i psychickou pohodu, a to jak pocity štěstí a radosti, tak i absenci negativity, úzkosti a stresu.

U mužů je klíčové fyzické zdraví – dobré fungování organismu, dostatek energie, dále psychické zdraví – emoční stabilita, odolnost vůči stresu a pozitivní nálada, dále sociální spokojenost – pocit sounáležitosti a pozitivní vztahy s rodinou a přáteli, pak sebevědomí – přijetí sebe sama a vědomí vlastních silných stránek, a životní spokojenost – pocit naplnění a smyslu života.

U žen je důležité sebevědomí a sebeúcta – přijetí svého vzhledu a věku s pozitivním vnímáním vlastních hodnot. Zdravé návyky – péče o fyzické a duševní zdraví vyváženou stravou, dostatkem pohybu a kvalitní spánkem. Smysluplné aktivity – věnování se zájmům, koníčkům a aktivitám, které přinášejí radost a naplnění. Silné sociální vazby – podpora ze strany rodiny, přátel a komunity. Psychická pohoda – schopnost zvládat stres, emoce a náročné životní situace.

Vztah k Work-Life Balance

Pocit pohody zahrnuje fyzickou i psychickou spokojenost, vyrovnanost a dosažení harmonie mezi pracovním a osobním životem. Znamená to mít dostatek energie, motivace a radosti z aktivit jak v práci, tak mimo ni.