Kde se vzal termín Work-Life Balance

Domů » Blog » Kde se vzal termín Work-Life Balance

Historie

Podle některých zdrojů jsme se s termínem Work-Life Balance setkali poprvé v 70. letech minulého století. To, že evidujeme existenci tohoto termínu z této doby ovšem neznamená, že by obsah tohoto slovního spojení byl navázán na události z tohoto období. Ten souvisí z historickými událostmi, které se datují ještě o 100 let dříve a které jsou spojeny s průmyslovou revolucí a prudkým rozvojem kapitalistické společnosti z poloviny 19. století.

Zaměstnavatel vidí Work-Life Balance jinak

Již v této době začaly vznikat první názorové neshody a konflikty mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, kdy se jedna skupina snažila si udržet svou práci a výdělek pro vlastní přežití a uživení své rodiny, a druhá skupina hledala způsob, jak maximalizovat výsledky práce svých zaměstnanců, s cílem navýšit své zisky, udržet si konkurenceschopnost, případně zajistit další rozvoj své firmy.

Zjevně odlišné cíle a zájmy obou skupin vytvářely mnoho třecích ploch, které se v průběhu let často vyostřovaly. Přestože od této doby uplynulo velmi mnoho let, prapůvod těchto střetů přetrval, často v jiných formách, i do dnešní doby. Obě strany hledaly po mnoho let způsob, jak soužití harmonizovat, ale podvědomý rozkol existuje v různých formách i dnes.

Je třeba si tuto skutečnost uvědomovat, hledat i nadále řešení, které by optimalizovalo postavení a vztah obou skupin na snesitelnou úroveň, která je dlouhodobě udržitelná.

Jedním z přístupů, jak vytvořit snesitelné a příznivé podmínky pro skupinu zaměstnanců, je nalezení individuálního přístupu k očekávání nastavené zaměstnavatelem, který logicky preferuje maximální nasazení zaměstnance ve prospěch firmy.

Work-Life Balance je odpovědností zaměstnance

Pokud zaměstnavatel nevytváří pro své zaměstnance optimální podmínky pro práci a osobní život, nezbývá zaměstnanci než hledat řešení vlastními silami. Je to on, kdo je stavěn do situace, že věnuje maximum svého času a energie plnění pracovních úkolů, a je to on a jeho rodina, kterým již nezbývá dostatek času na společný život, výchovu dětí a koníčky, zábavu a oddech. V takovém okamžiku si zaměstnanec nutně musí klást otázku, zda svůj čas a energii rovnoměrně rozděluje mezi pracovní povinnosti a svého zaměstnavatele na jedné straně a svou rodinu, osobní život na straně druhé.

Jsou tyto oblasti v rovnováze? Jakou roli hraje rovnováha mezi prací a osobním životem pro kvalitní a spokojený život? Je tato rovnováha pro každého jedince stejná? A mění se v průběhu času, případně v závislosti na okolnostech?

Work-Life Balance je třeba budovat a chránit

Rovnováha mezi prací a osobním životem (Work-Life Balance) je téma, které je v dnešní době ještě aktuálnější než v minulosti. Moderní doba přináší nové výzvy a časté a rychlé změny, které kladou vysoké nároky třeba i na již vybudovanou rovnováhu mezi prací a osobním životem. Získanou rovnováhu je třeba si chránit, ztracenou najít co nejrychleji zpět, je důležité být schopen rozpoznat signály, že harmonie mezi osobním a pracovním životem je narušena a znát postupy, jak svůj životní styl dostat do harmonického stavu zpět.

Work-Life Balance hraje důležitou roli v životě moderního člověka, a kdo si tuto skutečnost uvědomuje a dokáže s ní pracovat, zajistí sobě a své rodině kvalitní a spokojený život.

Scroll to top